Raden (螺鈿) også kaldet aogai-zaiku er en japansk perlemorsteknik der ofte benyttes ved maki-e lakkunst eller trækunst. Små stykker skal skæres ud i det ønskede mønster og limes enten på lakoverfladen eller træoverfladen eller indlægges i overfladen lidt på samme måde som intarsia.
Raden teknikken blev opfundet i Kina helt tilbage i Tang-dynastiet (618-907) og kom til Japan i løbet af Nara-perioden (645-794). I den efterfølgende Heian-perioden (794-1185) fik teknikken et mere japansk præg og man begyndte at bruge den sammen med maki-e teknikken. Raden har været en populær dekorationsform siden og den dag i dag kan man købe lakkunst med både mere traditionelle motiver udført i raden og mere moderne.
Typer af teknik
- Atsugai hvor tykke stykker skal anvendes der enten limes på eller indlægges i overfladen. Skallerne er her omkring 1 mm tynde.
- Usugai hvor mere tynde skiver limes på overfladen inden den får flere lag lak.
- Kenma hvor de tyndeste skiver af skal der kan laves bruges.
- Warigai hvor tynde skiver af skal er blev hamret i mindre stykker. Stykkerne bruges især til at dække store områder og områder der er buede.
- Mijingai-nuri hvor skallerne knuses og de bittesmå stykker strøs udover baggrunden inden overfladen lakeres.

Eks. på typer af skal der anvendes i raden:
- Aogai perlemor i blå og grønne farver fra abelone-skallen (Haliotis spp.). Aogai bruges især i usugai og kenma-teknikkerne eller bruges i mijingai-nuri teknikken.
- Awabi det japanske navn for to typer af abelone-skaller (Haliotis madaka eller Haliotis gigantea, Haliotis spp.) som lever i vandene omkring Korea og Japan.
- Chogai perlemor fra perlemuslinger (Pinctada) som kan variere i farve fra hvidt over gulligt eller rosa til mørkt gråt eller næsten sort. I gamle dage var det næsten kun den hvide perlemor der blev anvendt da det var den der var nemmest at skaffe, men nu anvendes flere typer af perlemuslinger.
- Irogai det japanske navn for en rød abelone-skal (Haliotis rufescens) som nogen gange anvendes til raden.
- Yakougai det japanske navn for sneglen Turbo (Lunatica) marmoratus.
Links til videre læsning
Udenlandske sider