8. juni 2024

Rakugo (落語, egl. tabt ord) er en traditionel form for japansk one-man-show med komiske monologer eller fortællinger. Kunstneren (kaldet en rakugoka), som regel iklædt en kimono, sidder på knæ på en pude på scenen. Scenografien er meget sparsom måske med en foldeskærm som baggrund. Rekvisitter er begrænsede: en vifte (sensu) og et lille håndklæde (tenugui). Rakugoka spiller flere personer gennem forestillingen og gennemspiller flere scener. Skiftet mellem en person og en anden markeres med ændring i tonefald og en let drejning af hovedet.

En forestilling indledes altid med en prolog (makura) hvor rakugoka’en kan fortælle publikum om eks. noget han har set i fjernsynet, hans familie, om politik eller noget der er lige sket bag scenen. Meget af prologen er improviseret. Derefter følger selve den komiske historie og til sidst afslutningen eller pointen kaldet ochi.

Nogle kunstnere har specialiseret sig i klassiske monologer som stammer tilbage fra Edo-perioden (1603–1868) eller den efterfølgende Meiji-periode. Andre bruger nyere historier som fokuserer på emner der passer mere ind i nutiden.

Der er ikke en egentlig uddannelse som rakugoka, men en aspirerende rakugoka-kunstner gennemgår et mesterlæreforløb hos en erfaren rakugoka der kan vare mange år før han er klar til at optræde. Der er flest mandlige kunstnere, der findes dog nogle få kvindelige kunstnere.

rakugo
Rakugo-forestilling. Cop. vera46 – originally posted to Flickr as rakugo, CC 表示 2.0, Link

I dag bliver de fleste rakugo-forstillinger spillet i yose-teatre eller varietéteatre hvor de indgår sammen med forestillinger med tryllekunstnere og lign.



Rakugo-teatre i Tokyo og Osaka

Asakusa Engei
1-43-12 Asakusa Taito-ku 111-0032, Tokyo
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Shinjuku Suehirotei
3-6-12 Shinjuku Shinjuku-ku Tokyo
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Suzumoto Engei-jo
2-7-12 Taito ku Ueno, Tokyo
Hjemmeside

Temma Tenjin Hanjo Tei
2-1-34 Tenjin-bashi, Kita-ku, Osaka-shi, Osaka
Hjemmeside (på japansk)

Kort


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Katsura Sunshine’s essay concerning the difference between Kamigata (Osaka) rakugo and Edo (Tokyo) rakugo
Learning Japanese Language and Culture through Rakugo Appreciation masser af videoeks. og gode forklaringer
Rakugo historier omfattende liste (på japansk)

Rakugo stories meget fin intro af englænderen Diane Kichijitsu der optræder som rakugoka i Osaka. Se mere på hendes hjemmeside.

Bøger og artikler

Danske sider

Gram, Sanne: Rakugo i nye klæder – artikel fra Jyllands-Posten, 5.9.2009