27. december 2021

Tenugui (手拭い) er et tyndt japansk håndklæde lavet af bomuld. Det måler normalt 35×90 cm og kan fås i mange mønstre og farver. Det er ikke afsluttet med en kant, men har frynser. Det kan bruges som håndklæde, tørklæde, dækkeserviet, hårdbånd (i forbindelse med kendo), som dekoration, til indpakning etc. Man kan også sy flere sammen og bruge til nederdele, tasker mm. Man har kendt til denne type håndklæde siden Heian-perioden og det er virkelig en klassisk japansk souvenir at tage med hjem. De er meget fine at indramme og hænge op.

Tenugui er også et vigtigt redskab i den specielle japanske historiefortælling kaldet rakugo. Rakugo-fortælleren bruger tenugui som et egentlig håndklæde under forestillingen til tørre sved af eller som en rekvisit i forestillingen. Mange fortællere får lavet deres eget specielle håndklæde i bestemte mønstre eller med deres families våbenskjold påtrykt og bruger dem som en slags visitkort eller sælger dem under forestillingerne.


Links til videre læsning

Danske sider

Udenlandske sider

Shopping info
Tokyo

Kamawanu

Mange butikker i Tokyo. Tjek hjemmeside for adresser og åbningstider.

Hjemmeside

Fujiya
2-2-15 Asakusa, Taitō-ku,Tokyo

Kort

Dejlig traditionel butik midt i Asakusa der har et meget fint udvalg af håndlavede tenugui.

Some no Anbo
1 Chome-21-12 Asakusa, Taito, Tokyo,
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Også en dejlig butik der udover tenugui sælger tasker, hagesmækker, forklæder mm. i både traditionelle og moderne japanske mønstre

Kyoto

Eirakuya
Firma der har forhandlet tenugui siden 1615. Mange butikker overalt i Kyoto inkl. en butik i stueetagen i Kyoto station (higashiguchi-udgangen). Meget nem butik at finde pga. deres karakteristiske logo med den hvide kat. Tjek hjemmeside for adresser og åbningstider.

Hjemmeside

Eirakuya logo
Eirakuya logo