Indhold
Generelt
Japans privatlivslovgivning med hensyn til fotografering er streng. Generelt bør du ikke offentliggøre billeder med genkendelige ansigter uden at få tilladelse fra de fotograferede. Når du tager billeder, skal du tage hensyn til folk omkring dig og ikke blokere for trafikken. Det kan nogle gange være ret svært især i Tokyo pga. mængden af mennesker. Fotografering her med stativ fx om aftenen skal overvejes nøje.
Af hygiejniske årsager må du aldrig træde med dine sko op på en bænk eller et andet sted hvor folk kan sidde, fx hvis du gerne vil tage et billede lidt oppe fra.
Overvejer du at fotografere med en drone, skal der indhentes tilladelse på forhånd. Din drone skal også med al sandsynlig registreres hos de japanske myndigheder inden brug pga. vægtkrav.
Der er områder hvor det er helt forbudt at fotografere både med drone, mobil og kamera.
Læs mere om registrering af drone mm. på Unmanned Aircraft Registration Web Portal / Japan og om lovgivning mm. her.
Templer og helligdomme
Som regel kan man godt regne med at det er forbudt at tage indendørsbilleder i de bygninger hvor folk beder, især i buddhistiske templer, men også i shinto-helligdomme. Det er som regel (men ikke altid) ok at tage et billede af tempelbygningen udefra, men man må fx ikke tage et nærbillede den buddhastatue folk står og beder foran. Nogle gange kan buddhastatuen være gemt bag døre (og vises kun frem ved særlige lejligheder), men det er stadig forbudt at tage billeder af selve rummet.
I shinto-helligdomme kan der også være krav om hvor tæt man må fotografere den bygning hvor folk står og beder. De nok mest betydningsfulde shinto-helligdomme i Japan – Ise Jingu-helligdommene i Mie-præfekturet – har strenge krav om afstand og fotografering som man selvfølgelig skal respektere. Men heldigvis er skiltningen tydelig.
Geishaer og maikoer i Kyoto
Kyoto er berømte for deres geishaer og maikoer iklædt fine kimonoer som alle gerne vil fotografere. Men hold afstand og respekter deres privatliv. Lad være med at fotografere dem medmindre de har givet dig udtrykkeligt lov.
Kyoto City Official Travel Guide har lavet en vejledning til hvordan man skal opføre sig i Gion-området som især er der hvor man kan se geishaer og maikoer.
Haver
Japan er jo kendt for sine mange fine haver som især findes i tilknytning til buddhistiske templer. Her er det som regel ok at fotografere selve haven, mens det kan være forbudt at fotografere de traditionelle rum med tatami-måtter og skydedøre som vender ud mod haven.
Hold øje med skiltning.
Museer etc.
På museer, i historiske bygninger etc. er politikken meget forskellig. Nogle tillader fotografering, mens andre forbyder flashfotografering eller enhver form for fotografering helt. Udstillinger kan også have krav om at kun udvalgte genstande må fotograferes og her kan det præciseres yderligere at mobilkamera er ok, men alm. kamera er forbudt etc.
Nogle steder forbyder også brugen af stativer (herunder etbenede stativer) og selfiestænger.
Så helt generelt: Respekter reglerne de enkelte steder, hold øje med skiltning, og spørg personalet hvis du er i tvivl.
Hvordan spørger man om det er okay at tage billeder?
Det er ikke altid at personalet kan gøre sig forståelig på engelsk, og her kan følgende sætninger på japansk være guld værd:
写真を取ってもいいですか。→ shashin wo totte mo ii desu ka → Er det ok at tage billeder/fotografere?
Det kan forkortes yderligere ned til (og nok lidt mere uformelt)
写真いいですか。→ shashin ii desu ka → Er billeder/fotografering ok?
Ting til kameraet og lign.
Udvalget af elektronik er enormt i Japan. Får man fx problemer med sin mobil, computer eller kamera og skal anskaffe sig en ny oplader, batteri, ekstern harddisk, stativ etc., er der flere steder man kan henvende sig. Yodobashi og Bic Camera er to landsdækkende kæder med et godt udvalg. Begge kæder har flere store afdelinger bl.a. i Tokyo, Osaka og Kyoto.
Hvis man vil tjekke elektronikpriser, kan siden kakaku.com anbefales. Den minder lidt om Pricerunner herhjemme. Siden er på japansk, men Google translate (fra japansk til engelsk – ikke dansk!) giver et fornuftigt resultat.