31. august 2024

Origata (折形) er en traditionel japansk form for gaveindpakning ved hjælp af et enkelt ark papir, typisk håndlavet washi, uden brug af saks, tape eller lim. Mizuhiki-snore bliver ofte også brugt ved origita som afslutning. Origata som teknik kan dateres næsten 600 år tilbage til Muromachi-perioden, understreger skønheden og etiketten ved gaveindpakning i den japanske kultur. Origata betragtes som forgængeren til origami.

Foldeteknikken der oprindeligt blev praktiseret blandt samuraifamilier i overklassen, handler ikke kun om at skjule gaven, men snarere at forbedre dens form og give antydninger om hvad den indeholder. Selve indpakningen symboliserer ofte forholdet mellem giveren og modtageren hvor selve indpakningen bliver betragtet som en afspejling af respekt og omtanke.

I origita bruges flere komplicerede foldemetoder der varierer afhængigt af lejligheden, typen af ​​gave og modtageren. Fx kan specifikke folder formidle forskellige følelser, såsom held og lykke eller sympati. Brugen af ​​farve og arrangementet af folder i papiret kan også have væsentlig betydning, med ulige tal ofte forbundet med positive begivenheder som et bryllup og lige tal ved fx en begravelse.

Der findes også særlige regler for indpakning af visse genstande som fx: kinsu-zutsumi indpakning af pengegaver; fude-zutsumi, indpakning af pensler; hashi-tsutsumi, indpakning af spisepinde; gofuku-tsutsumi, indpakning af kimono; ougi-tsutsumi, indpakning af vifter; kushi-zutsumi, indpakning af kamme og kō-zutsumi, indpakning af røgelse.

Efter 2. verdenskrig forsvandt interessen for denne traditionelle måde at pakke gaver ind på. Men i de senere år har der været en øget interesse for origata. Der gøres en indsats for at fremme dette håndværk gennem workshops mm. Yamana Origata-skolen er et eksempel på dette (se nedenfor).



Vil du vide mere om japansk gaveindpakning og etikette?
Så læs Hanafubuki.dks artikel om tsutsumi – kunsten at pakke gaver ind.


Links til videre læsning
Yamane Origata School
Models of Paper Folding (Origata tehon) – fra samlingen på Metropolitan Museum of Art
Forging Bonds Through Heartfelt Gifts – intro fra tidsskriftet Niponica no 29, 2020