2. februar 2022

Origami (折り紙) er japansk papirfoldekunst. Oru betyder “at folde” og kami betyder “papir”. Papiret bliver altid kun foldet i modsætning til kirigami hvor man både folder og skærer i papiret. Origami blev indført i Japan via Kina og Korea med buddhismen omkring det 6. århundrede.

Man kan bruge mange typer papir til at folde med, det afhænger af omfang, design mm. Det er oplagt at bruge washi japansk papir eller chiyogami. Man kan overalt i Japan og i resten af verden købe pakker med assorterede kvadratiske stykker origamipapir, så det er nemt at komme i gang.

Der findes et utal af typer af origami: simpel origami, matematisk origami, våd origami mm. Origami Ressource Center har opbygget en liste over typer (klassifikation) som kan ses her. En variant af papirfoldning er noshi som er en slags held og lykke dekoration som man sætter på de såkalde kinpu-konvolutter som bruges til pengegaver. At give penge som gave er meget almindeligt i Japan eks. til bryllup og omkring nytår.

origami trane
Origami trane

Papirfoldning er en meget populær hobby både i Japan, Europa, USA og resten af verden. Der findes et utal af bøger, blogs og hjemmesider med instruktioner, foldeteknikker og meget mere. Under links til videre læsning er der et udvalg at kigge på.


Links til videre læsning

Hanafubuki.dk: Japansk papirkunst

Danske sider

Udenlandske sider

Shopping info

Man kan købe origamipapir overalt i Japan. Der findes utrolig mange papirforretninger og forretning der sælger bla. sælger papir så det vil ikke være svært at finde foldemateriale.

Tokyo

Kurodaya
1 Chome-2-5 Asakusa, Taito,
Tokyo 111-0032, Japan
Kort
Dejlig papirforretning med washipapir, origamipapir, træsnit, kort, konvolutter, æsker mm.