Hvad er manjū?
Manjū (饅頭/まんじゅう) er en populær traditionel japansk kage/konfekt der i udseende minder om en dumpling. Der findes utrolige mange varianter af manjū, men som grundregel er de lavet af mel og sukker og fyldt med an, en sød rød bønnemos. Efterfølgende dampes de. Manjū stammer oprindelig fra Kina og har været kendt i Japan siden midten af 1300-tallet.
Almindelige typer
Matcha manjū er er en af de mest almindelige med flot grøn farve og tydelig tesmag.
Mizu manjū (水 饅頭, egl. vand manju) spises om sommeren og fås med forskellige smagsvarianter. Den er klistret og lettere geleagtig og har et gennemsigtigt skær over sig pga. stivelsen der er lavet af roden fra kuzu-planten. Man mener den blev opfundet i byen Ogaki i Gifu præfekturet i slutningen af Edo-perioden eller starten af Meiji-perioden.
Joyomanjū (薯 蕷 饅頭) en dampet manjū med fyld. Den mest kendte variant er oribemanjū (織部まんじゅ) der er lavet af revet japansk yams (kaldet yamaimo), sukker og joyo-ko (fint hvedemel) som dampes. Sød bønnemos bruges som fyld
Sakemanjū (酒 饅頭) en blanding af ris, vand, gær og kuji (en svamp der normalt bruges til fermentering) blandes sammen med hvedemel. Denne blanding danner også udgangspunkt for produktion af sake.
Kurimanjū (栗 饅頭 kastanje manjū) dejen indeholder honning og nødder. Denne manjū pensles herefter med æg og ristes så den får en blank, gylden overflade der minder om kastanjer.
Misomanjū (味噌 饅頭) misopasta og mel blandes og dejen dampes bagefter. Miso manjū kan fås med og uden fyld og kan serves med sort peber og brun sukker.
Kohaku manjū en særlig manjū enten i rød (lyserød) eller hvid som serveres ved særlige lejligheder eks. bryllup. Den rød hvide farvekombination bringer held og lykke.
Eks. på regionale manjū
Momiji manjū formet som et blad fra japansk løn – fra Hiroshima og Miyajima
Hakata torimon manjū med fyld af hvid bønnemasse smagt til med fløde – fra Fukuoka, Kyushu
Hiyoko manjū formet som en lille kylling – fra Fukuoka, Kyushu
Yaki manjū grillet manjū variant uden fyld overtrukket med sursød misosauce – fra Gunma
Kinsei manjū – fra Kagoshima
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Matcha manju tea cake opskrift fra Japan Centre