Indhold
Intro
Tatami (畳) er en japansk gulvmåtte der inderst består af en kerne af sammenpresset rishalm der herefter er dækket med tætvævede siv og kantet med et bredt bånd. Tatami anvendes normalt i et traditionelt japansk rum (chashitsu) med skydedøre, men moderne varianter giver også mulighed for at placere tatami-måtter i et hjørne af et mere vestligt inspireret rum.
Tatami-måtter anvendes også som gulvbelægning i f.eks. templer, helligdomme, i ryokans (japansk kroer) som underlag til futon-madrassen og som underlag til kampsportsgrene som judo og jiu jitsu.
Tatami-måtter er meget fjedrende men alligevel faste at gå på. De giver en god varmeisolering om vinteren og virker afkølende om sommeren. Man går aldrig på tatami-måtter med hårde sko på, men på strømpefødder. Da tatami-måtterne lægges individuelt, kan en måtte der går i stykker nemt tages op og erstattes.
Opbygning
- Tatami omote er tætvævede siv fra planten kaldet igusa på japansk, lysesiv på dansk (lat. navn. Juncus effusus var. decipiens Buchenau). Der skal bruges omkring 4-5000 sivstrå til at væve måtten. Moderne tatami-måtter kan også væves med papirgarn eller syntetisk tråd.
- Tatami goto kerne af sammenpresset rishalm. En 40 cm høj bunke af halm presses sammen til en højde på kun 5-6 cm. Nogen moderne varianter af tatami-måtter kan have en kerne af flis eller polystyren.
- Tatami beri er et kantbånd i bomuld, silke eller lignede. Ensfarvede bånd som sort, brun og mørkeblå er de mest almindelige, men mønstrede, flerfarvede bånd med indvævet guld- og sølvtråd kan også anvendes. Kurashiki by nær Okayama er et centrum for produktionen af tatami beri-bånd.
Historie
Tilbage i Heian-perioden (794-1192) sad adelen på tykke måtter der var dækket med tæpper. Disse måtter var så dyre at almindelige mennesker ikke havde råd til dem og var derfor et statussymbol. De havde også et kantbånd som moderne tatami-måtter. Kantbåndenes design viste hvilken rang ejeren havde. Ugenberi-design med blå og gule striber og et rombe-mønster på rød baggrund var forbeholdt kejseren. Koraiberi-design med sorte blomster eller skyer på hvid baggrund var forbeholdt prinser, ministre mm.
I løbet af Kamakura-perioden (1192-1333) og Muromachi-perioden (1336-1573) fik samurai-klassen magt og begyndte at bygge huse i en ny stil kaldet shoin zukuri. (Sølvtemplet er et eksempel på denne stil). Her lagde man tatami-måtterne ud så de dækkede hele gulvet i modsætning til tidligere hvor de kun blev lagt langs væggene.
Tatami-måtterne blev efterhånden mere og mere populære som gulvbelægning og i slutningen af 1600-tallet var de også standard hos den almindelige japaner.
Moderne japanske hjem har sjældent tatami-måtter i alle rum. Her har trægulve og parketgulve taget over. Men hvis der er plads har man gerne et traditionelt japansk rum med tatami-måtter hvor familiealteret (butsudan) også vil stå.
Størrelser
I Japan måles størrelsen på et rum normalt i antallet af tatami-måtter der er plads til også kaldet jō. Den traditionelle størrelse for en tatami-måtte er 91×182 cm (dvs. 1,62 m2). Halve måtter (hanjō) i målene 90×90 cm bliver også lavet. En særlig trekvart lang måtte (daimedatami) bruges i rummet til teceremoni.
Da tatami-måtter i første omgang begyndte at blive anvendt, var størrelsen på måtterne baseret på størrelsen af det rum hvor de skulle lige. Man opererede ikke med faste mål. Over tid blev målene mere standardiseret, men de adskiller sig og gør det stadig fra region til region i Japan.
- Kyoto (vestlige Japan): 95,5 x 191 cm dvs. 1,92 m2. Denne type kaldes Kyōma tatami.
- Nagoya: 91 x 182 cm. Denne mellemstørrelse kaldes Ainoma tatami.
- Tokyo (østlige Japan): 88 x 176 cm. Denne type kaldes Edoma eller Kantōma tatami.
Indretning med tatami
Der er flere måder at indrette et rum med tatami-måtter. De to mest almindelige er
- Syugijiki et T-formet layout som især bruges i private hjem. Hjørnerne af måtterne bliver lagt vinkelret i forhold til hinanden og danner en T-form.
- Fusyugijiki et layout der især bruges til større områder f.eks. et tempel, i ryokans og lign. Tatami-måtterne bliver her lagt parallelt ved siden af hinanden.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Understanding tatami forskellige forklaringer med billeder hvad tatami er og hvordan de bygget op mm. fra det japanske firma MotoyamaTatami – fra Japanese Tea Ceremony
Tatami fra JAANUS – Dictionary of Japanese Architectural and Art Historical Terminology
Wikipedias artikel
All about tatami – Japan’s traditional straw mats intro fra Live Japan perfect guide