Hanpen (半片 eller んぺん) er japansk kogt fiskepasta blandet med yamaimo (japansk yamsrod), salt, konbu dashi mm. Det er et produkt man har kendt til siden Edo-perioden. Konsistensen er blød, lettere svampet og med en mild smag. Fisken der bruges er en slags surimi lavet på Alaskasej.
Hanpen kan spises som det er med lidt sojasauce, det kan grilles med lidt smør eller koges. Men det bruges først og fremmest som ingrediens i en vintergryderet kaldet oden (おでん).
Oden kan udover hanpen bestå af kartofler, hårdkogte æg, konnyaku, chikuwa, tofu, atsuage, daikon og konbu. Alle ingredienser får lov til at simre i en dashi-suppe. I den vestlige del af Japan kan man også tilføje kylling og blæksprutte.
Oden serveres varm med en smule af dashi-suppen og sammen med en klat stærk sennep. I Osaka-området kendes retten som kantō daki.
Hanpen er en sund spise der er fedtfattig, har mange proteiner og kalk.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Opskrifter med hanpen fra CookpadHanpen fish cake – intro fra Just one cookbook
Oden (Japanese fish cake stew) opskrift fra Just one cookbook