Tsukiji-fiskemarkedet i Tokyo (築地場外市場, Tsukiji Jōgai Shijō) ligger i et historisk distrikt i Tokyo. I Edo-perioden besluttede Tokugawa-shogunatet at inddæmme mere land i Tokyo-bugten i Edo (det gamle Tokyo) efter den store brand Meireki der ødelagde byen i 1657. Dette nye landområde fik navnet Tsukiji (築地) dvs. “konstrueret land”. Tidligere var Tsukiji et meget stille område hvor samurai-familier boede og der var også nogle få helligdomme. En af helligdommene Namiyoke Inari Jinja-helligdommen eksisterer stadig den dag i dag. Navnet Namiyoke betyder noget i retning af “beskyttelse mod bølger” og fungerer som en slags uofficiel beskytter af fiskemarkedets og dets handlende.
I 1923 ødelagde det store Kanto-jordskælv meget af det centrale Tokyo, inklusive Nihonbashi-fiskemarkedet. Fiskemarkedet blev derefter flyttet til Tsukiji-distriktet og begyndte driften i 1935. Frem til oktober 2018 var Tsukuji-fiskemarkedet opdelt i et indre og et ydre fiskemarked. Det indre fiskemarked stod for al engrossalg af fisk, skaldyr mm, og det var også her fiskeauktionerne fandt sted bla. de berømte tunauktioner. Det indre fiskemarked var en meget livlig handelsplads hvor handlende og turister gik side om side. Stedet var dog efterhånden meget nedslidt og vore tids krav om hygiejne, udluftning, fødevarekontrol og logistik gjorde at man flyttede engrossalget sydpå til det gamle handelsområde Toyosu (Google-kort).
Det ydre fiskemarked lukkede ikke i 2018 og er det vi i dag kender som Tsukuji-fiskemarkedet eller også kaldet Tsukuji – det ydre fiskemarked. Det strækker sig over flere smalle gader og gyder med omkring 400 butikker, spisehuse og småboder der sælger køkkenredskaber, frisk og frossen fisk og skaldyr, diverse fiskeprodukter mm. Der er både engros- og detailsalg.
Produktoversigt over hvad der sælges
- Flere typer fisk især tun
- Skaldyr – fx krabber, muslinger, kammuslinger, østers, rejer, hummer, blæksprutter
- Himono (tørret fisk)
- Kød (også det berømte wagyu-kød), fjerkræ og æg
- Frugt og grøntsager
- Nerimono – fiskeprodukter som kamaboko, chikuwa, hanpen, satsuma age mm.
- Tsukemono (pickles)
- Tsukudani (tangprodukt)
- Tamagoyaki (japansk omelet)
- Krydderier, saucer og øvrige smagsgivere
- Snacks og søde sager
- Katsuobushi (tørrede bonito-flager)
- Mel og melprodukter
- Nori (tang)
- Te
- Køkkenredskaber fx knive mm.
- Service
- Tøj
- Indpakningsudstyr
En meget stor del af handlen her er koncentreret om alskens små fiskeretter mm. der kan spises på stedet. Fx sushi, sashimi og skaldyr og kød der grilles, mens man venter. Der er også et par gode steder der sælger te og kaffe. Mange af de handlende åbner allerede deres butikker kl. 5.00 om morgenen. De fleste har åbent frem til middag eller tidlig eftermiddag. Fisken der serveres og sælges på Tsukiji-fiskemarkedet leveres direkte fra Toyosu-fiskemarkedet og er derfor et af de bedste steder i Tokyo man kan nyde helt frisk fisk og skaldyr.
Tsukuji-fiskemarkedet i dag
Tsukuji – indre og ydre fiskemarked før oktober 2018
Stemningsbilleder fra maj 2017
Adresse
4 Chome-16-2 Tsukiji, Chuo-ku, Tokyo 104-0045
Hjemmeside (her kan man også på produktkategorier mm)