13. februar 2024

Kinchaku (巾着) er en traditionel japansk pung eller taske. Den har form som en mindre pose med snoretræk. Kin betyder stof eller tekstil og chaku betyder at tage på. Kinchaku kan laves af mange forskellige typer stof, men det er især bomuld og silke – f.eks. chirimen – der bruges.

Man har kendt til kinchaku poser siden Edo-perioden (1603-1868). De blev opfundet som små praktiske opbevaringsposer til alle hverdagens fornødenheder og småting som f.eks. penge, ens personlige segl, amulet, medicin, cigaretter, kosmetik mm. Lidt større udgaver af kinchaku blev brugt til at bære ens frokostboks (kaldet bento på japansk).

Selv om Japan har ladet sig meget inspirere af vestlig mode og accessories, så fremstiller man stadig den dag kinchaku i et utal af varianter. Det er meget almindeligt at bruge en kinchaku som tilbehør til en kimono. Maikoerne og geishaerne i Kyoto bruger også kinchaku som deres “håndtaske”. Gerne i den variant der hedder takekago kinchaku som består af en lav bambusæske hvor kinchaku’en bliver syet fast indvendig så den får en fast bund.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

DIY fra Nunotoiro (kun på japansk)

Shopping info

Kinchaku er virkelig et fint minde at tage med hjem fra Japan. De kan købes overalt – gerne i de lidt mere traditionelle områder som f.eks. Higashiyama i Kyoto og Asakusa i Tokyo. De er ikke særlige dyre, er af høj kvalitet, så man kan hurtigt få købt en hel lille samling. Prøv f.eks. at kigge i butikker der sælger furoshiki og tenugui.