Intro
Kakemono (掛物) også kaldet kakejiku (掛軸) er en japansk billedrulle i højformat beregnet til ophængning som en del af udsmykningen af et rum (ofte hængende i en tokonoma-alkove). På billedrullen er et maleri på papir eller silke monteret på kraftigt washi-papir og indrammet af silkebrokade eller washi-papir. I modsætning hertil er makimono som er en vandret billedrulle som rulles ud på en plan overflade lidt af gangen.
Billedet der indrammes kan være mange forskellige typer både kalligrafi, landskabsbilleder etc. inkl. de berømte ukiyo-e træsnit.
Denne måde at indramme et billede stammer oprindeligt fra Kina og kom til Japan i Heian-perioden sammen med buddhismen. I modsætning til Vesten hvor det ikke er unormalt at have mange billeder hængende i samme rum, hænger man normalt kun et-tre kakemono op i et rum. To kakemono kaldes sōfuku mens tre kakemono (en slags triptykon) kaldes sampukutsui. Der hvor man oftest ser en kakemono hænge er i et traditionelt japansk rum i en alkove kaldet tokonoma.
Kakemono spiller også en vigtig rolle i den japanske teceremoni. I rummet hvor ceremonien foregår fortæller værtens valg af kakemono, valg af ikebana (blomsterarrangement) mm. noget om temaet for den enkelte ceremoni. F.eks. en markering af årstiden eller at ceremonien afholdes i en speciel anledning.
Selve indramningen af billedes foretages af specialister kaldet hyōsōshi. Når billedet ikke hænger fremme, bliver det rullet rundt om de stokke (jikusaki) der er foroven og forneden. Snoren til ophængning bruges til fastgørelse.
Kakemonos opbygning
1. Makio = Snor til ophængning og til fastgørelse når billedrullen skal rulles sammen
2. Kakeo = En løkke lavet af snor der er fastgjort til den stok der er øverst på billedrullen og som gør det muligt at hænge billedet op.
3. Fuutai = to lange smalle stykker stoffer der hænger ned fra den øverste del af billedrullen.
4. Tsuyu = små kvaste der sidder fast på fuutai
5. Ichimonji = små smalle vandrette striber af brokadestof eller lignende der er lige ovenover og nedenunder honshi
6. Hashira eller heri = små smalle lodrette striber stof placeret på højre og venstre side af honshi
7. Honshi = Selve billedet, det kan være et tuschmaleri, kalligrafi mm.
8. Jikusaki = Den stok som billedrullen forneden er limet fast til, kan også betyde specifikt de to ender af stokken. Herfra hænger der også som regel såkaldte fuchin, dvs. billedrullevægte. De har dels et dekorativt formål, dels sørger de også for at billedrullen retter sig ud og forhindrer den i at bevæge sig i vinden.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Kakemono hanging scrolls gennemgår detaljeret de mange forskellige typer der bruges som dekoration ved den japanske teceremoniKakemono artikel fra JAANUS Kakejiku – Making of a Japanese Hanging Scroll
Sightseeing info
Der er rige muligheder for at se kakemono og japanske malerier, når man besøger de mange kunstmuseer og nationalmuseer rundt om i Japan. Som eksempler kan nævnes:
Tokyo NationalmuseumNezu-museet, Tokyo
Yamatane kunstmuseum, Tokyo
Kyoto Nationalmuseum
Hosomi Museum, Kyoto
Miho kunstmuseum nær Kyoto
Tokugawa kunstmuseum, Nagoya
Adachi kunstmuseum nær Matsue