28. august 2022

Tetsubin (鉄瓶) (鉄 tetsu jern; 瓶 bin potte) er en japansk tekande lavet i støbejern. Oprindeligt blev tekanderne udelukkende brugt som vandkedel hvor vandet stod og kogte på ildstedet og i forbindelse med teceremonier. Men efterhånden som tedrikning blev mere og mere almindeligt i det 18. århundrede, blev tetsubin også en fast bestanddel i den japanske husholdning.

Som tekande er de særlig anvendelige fordi støbejernet holder godt på varmen. De er som regel glaserede indvendigt så støbejernet ikke ruster. De fås i mange størrelser og udformninger og er ofte fint udsmykkede. Præfekturerne Iwate og Yamagata i Japan er især kendte for deres produktion af tekander i støbejern. Som eksempler kan nævnes Nambu tekki (eller Nanbu tekki) fra Iwate som laver tetsubin med karakteristiske knopper (kaldet arare) som udsmykning. Se billede.


Links til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Japansk metalsmedekunst

Udenlandske sider

History of tetsubins
Tetsubin (cast iron kettle) the heart of the Japanese handcraft
Nambu tekki om tetsubin mm fra Iwate – onlineudstilling fra Google Arts and Culture projekt
Ashiyagama tea pot – onlineudstilling fra Google Arts and Culture projekt
Nambu tekki (cast ironwork) intro fra Japan Traditional Crafts Aoyama Square
Nambu ironware intro fra Kogei traditional crafts of Japan
Yamagata cast iron intro fra Kogei traditional crafts of Japan


Shopping info

Tetsubin kan i Japan købes i stormagasiner og velassorterede teforretninger. Her i Danmark kan man også købe dem i teforretninger og forretninger der sælger køkkentøj. I Danmark kaldes de lidt forskellige ting – prøv at søg efter “støbejerntepotter”, “japanske tepotter”, “japanske tekander i støbejern” og lign.

Hojo Forhandler af tetsubin med grundige forklaringer på anvendelse

Kyoto

Ippodo
Teramachi-dori Nijo, Nakagyo-ku, 604-0915
Hjemmeside

Kort

Kyotos berømteste teforretning der har solgt te siden 1707. Udover et stort udvalg at te sælger de også forskelligt udstyr til tebrygning og teceremonier. De har også en afdeling i Tokyo.

ippodo teforretning
Ippodo teforretning, Kyoto