13. marts 2022

Tetsubin (鉄瓶) (鉄 tetsu jern; 瓶 bin potte) er en japansk tekande lavet i støbejern. Oprindeligt blev tekanderne udelukkende brugt som vandkedel hvor vandet stod og kogte på ildstedet og i forbindelse med teceremonier. Men efterhånden som tedrikning blev mere og mere almindeligt i det 18. århundrede, blev tetsubin også en fast bestanddel i den japanske husholdning. Som tekande er de særlig anvendelige fordi støbejernet holder godt på varmen. De er som regel glaserede indvendigt så støbejernet ikke ruster. De fås i mange størrelser og udformninger og er ofte fint udsmykkede. Præfekturerne Iwate og Yamagata i Japan er især kendte for deres produktion af tekander i støbejern. Som eks. kan nævnes Nambu tekki (eller Nanbu tekki) fra Iwate som laver tetsubin med karakteristiske knopper (kaldet arare) som udsmykning. Se billede.

tetsubin

tetsubin
Tetsubin hængende over ildsted. Copyright: TANAKA Juuyoh (田中十洋) / CC BY

Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping info

Tetsubin kan i Japan købes i stormagasiner og velassorterede teforretninger. Her i Danmark kan man også købe dem i teforretninger og forretninger der sælger køkkentøj. I Danmark kaldes de lidt forskellige ting – prøv at søg efter “støbejerntepotter”, “japanske tepotter”, “japanske tekander i støbejern” og lign.

  • Hojo Forhandler af tetsubin med grundige forklaringer på anvendelse
Kyoto

Ippodo
Teramachi-dori Nijo, Nakagyo-ku,
Kyoto 604-0915
Hjemmeside
Kyotos berømteste teforretning der har solgt te siden 1707. Udover et stort udvalg at te sælger de også forskelligt udstyr til tebrygning og teceremonier. De har også en afdeling i Tokyo.
ippodo teforretning
Ippodo teforretning, Kyoto