20. juli 2023

Ichii ittobori  (一位一刀彫) er en bestemt teknik inden for træskærerkunst. Træet er taks og der bruges kun mejsler til at forme træet. Ichii ittobori kan oversættes som “træskæring med én kniv”.

Ichii ittobori er en af Hida-regionens og mere præcist byen Takayamas berømte håndværk. Teknikken blev udviklet af en netsuke mester ved navn Matsuda Sukenaga som var elev af Sukemoto Hirata en berømt skulptør i slutningen af Edo-perioden. Sukenaga lavede en lange række forskellige skulpturer fra slanger, frøer, skildpadder til mennesker. Han udviklede to stilarter som stadig bruges den dag i dag: Den ene er en realistisk afbildning af et givent dyr f.eks. og den anden fokuserer kun på ansigtet.

Ichii ittobori
Ichii ittobori: lille maske og skulptur i form af jødekirsebær

Ichii itto træskæring er karakteriseret ved bl.a. en meget fin åretegning. Træet bliver aldrig bemalet netop for at fremhæve åretegningen. Kunstnerne prøver også i træskæringen at fremhæve kontrasten mellem den hvide del af træet kaldet “shirata” (som kun er i den yderste cm af træet fra barken og ind) og den røde del kaldet “akata” som er selve kernen af træet. Jo ældre taksen er, jo større er kontrasten og dermed mere særegen og smuk.

I Takayama kan man købe et utal af forskellige produkter i ichii ittobori. F.eks. nøgleringe, små skulpturer, masker etc. Ichii ittobori blev i 1975 udnævnt som en af Japans traditionelle kunsthåndværk.

ichii ittobori
Munk i Ichii ittobori fra Hida no Sato, Takayama

Links til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Trækunst


Shopping info

Takayama

Suzuki Chokoku
1-chōme-2 Hatsudamachi, Takayama, Gifu 506-0008
Hjemmeside

Kort

Tsuda chokoku
1-chōme-10 Honmachi, Takayama, Gifu 506-0011

Kort

Kawakami Choukoku
2 Chome-158 Oshinmachi, Takayama, Gifu 506-0851

Kort

Chouyu-an
44 Kami sannomachi

Kort