11. august 2022

Mikan ( 蜜柑) er det japanske navn for en gruppe af småcitrus der kaldes satsuma (Citrus reticulata unshiu-gruppen) eller satsuma mandarin.

Mikan kom oprindelig fra Kina, men i Vesten har vi lært at kende den som satsuma opkaldt efter et område i Japan hvor man begyndte at dyrke den i løbet af Edo-perioden (Satsuma i Kagoshima præfekturet) og hvor man herfra eksporterede frugten i stor stil til Europa.

Den har samme størrelse som en mandarin men er uden kerner (unshu mikan). Der findes også mikan-varainter med kerner men varianten uden kerner er den mest populære. Skrællen er meget blød, så den er nem at pille. Mikan er rig på C-vitaminer med en sød og frisk smag og er en frugt der typisk sælges i efterårs- og vintermånederne. Mikan kan spises som den er, men kan også fryses ned og spises som frosne frugtstykker. Mikan bruges både i vestlig og japansk konfekt, marmelader og saucer.

Mikan indgår også i en vigtig dekoration kaldet kagami mochi som stilles frem i forbindelse med fejring af det japanske nytår. Egentlig skal man bruge en daidai der er en lidt bitter appelsintype, men ofte erstattes den af en mikan.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Why Unshu mikan is Japan’s most beloved citrus fruit onlineudstilling fra Googles Art and Culture projekt
Wikipedias artikel
Artikel om mikan fra Kudamononavi.com meget grundig og udførlig, desværre kun på japansk