Hvad er sakuranbo?
Sakuranbo (サクランボ) er det japanske navn for spisekirsebær. Yamagata præfekturet i Tōhoku-regionen nord for Tokyo står for omkring 78% af Japans produktion af kirsebær. Yamanashi-præfekturet, Aomori-præfekturet og Hokkaido har en mindre produktion.
De mest populære typer
Benishuhō-kirsebær (紅秀峰) produceres i Yamagata-præfekturet og er i sæson fra marts til juni.
Takasago-kirsebær (高砂) produceres i Kochi-præfekturet, Yamanashi-præfekturet og Yamagata og er i sæson fra april til maj. Det er et kirsebær der kom til Japan i 1872 fra USA hvor varianten kendes som (Prunus avium ‘Rockport Bigarreau’).
Sato nishiki-kirsebær (佐藤錦) produceres i Yamagata-præfekturet og Akita og er i sæson fra maj til august. Dette kirsebær kaldes også for “kongen over kirsebær” og regnes for en luksusvare i Japan. Dyrkningen og høstningen er mere kompliceret hvilket øger prisen. En æske med disse kirsebær gives gerne som gave. Sato nishiki er en krydsning af to lokale japanske sorter som landmanden Eisuke Sato fremelskede i starten af det 20. århundrede i Higashine by i Yamagata-præfekturet. Glico der producerer de populære pocky-sticks har lavet en regional smagsvariant med saften fra sato nishiki-kirsebær.
Links til videre læsning
Underlandske sider
- Artikel om de forskellige typer af japanske kirsebær – fra Kudamononavi.com meget grundig og udførlig, men desværre kun på japansk (Google-oversættelse til engelsk er fornuftig)
- Intro til kirsebær fra Higashine, Yamagata-præfekturet