23. august 2023

Temari (手まり) bolde er en del af den japanske folkekunst (mingei), oprindelig importeret fra Kina og har været kendt i Japan siden det 7. århundrede. På japansk betyder temari håndbold (te=hånd, mari=bold).

En bold består en pose med riskorn som så bliver rullet sammen med hvidt bomuldsstof og tråd så den bliver helt rund. Herpå tegner man et givent mønster (gerne geometrisk og næsten altid symmetrisk) og hele bolden bliver så broderet med silketråd eller lignende tråd. Oprindelig blev bolden brugt som legetøj, men betragtes i dag mere som et smukt kunstværk og som et symbol på venskab og trofasthed. Den bliver ofte givet som gave omkring nytår som en måde at ønske held og lykke i det nye år.

Der ligger avanceret broderiteknik bag produktionen af en temari bold og man bliver derfor testet af flere omgange før man kan blive anerkendt som en udførende kunstner i Japan.

Matsumoto er i dag hovedbyen for produktion af temari bolde (i mere end 200 år) og her findes talrige butikker og værksteder der har specialiseret sig i denne broderikunst.

Byen Kanazawa (der i det hele taget er kendt for sit kunsthåndværk) har også mange udøvende kunstnere. Her bliver boldene kaldt Kaga temari (kaga for Kanazawa). De blev for alvor kendt i Edo-perioden da shogun Tokugawa Ieyasu’s barnebarn Tama-hime menes at have bragt den med sig da hun giftede sig ind i Maeda familien i en alder af 3 år. Selv nu om dage er det almindeligt at man i Kanazawa giver en kaga temari som en amulet mod ondskab til en kommende brud.


Links videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Broderikunst

Udenlandske sider

Temari.com omfattende side med artikler, DIY, onlineshop mm.
Temari wrap DIY    
Temarikai hjemmeside med masser af info omkring temari bolde
Billedgalleri med temari lavet af en ældre japanske kvinde giver en fin fornemmelse af de uendelige variationer man kan lave

 

Shopping info
Kanazawa

Mariya
920-0919 Ishikawa, Kanazawa, Minamicho, 5−7
Hjemmeside

Stort udvalg af meget smukke bolde og broderigarn, nåle mm. hvis man selv har lyst til at kaste over at brodere bolde.

Kort

Hirosoka
920-0962 Kanazawa Hirosaka1-2-25
Hjemmeside

Dejlig moderne butik i 2 etager med et stort udvalg af lokalt kunsthåndværk herunder temari.

Kort