14. marts 2021

Shippō (七宝, egl. shippō-yaki) eller cloisonné er en Japans mange berømte kunsthåndværk. Shippō betyder de syv skatte, et navn der er passende for de mange ædelsstensagtige metalglanse og farver man kan få frem ved teknikken. De syv skatte henviser til de syv skatte der er nævnt i buddhistiske sutraer. Ved shippō bruges forskellige materialer bla. guld, sølv, glas, perlemor og ædelstene som koraler, agater, lapis lazuli og smaragder.

Kort fortalt laves shippō på følgende måde: på en metaloverflade bliver et design dannet ved hjælpe af tynde metaltråde og i hullerne mellem trådene bliver emalje i forskellige farver lagt ned. Efterfølgende bliver det hele bagt ved høj temperatur. Det er et utroligt detaljeret og krævende stykke kunsthåndværk.

Man kender fra nedskrevne beretninger at shippō-kunstværker allerede under kejser Shomu (724-748) blev indført fra Kina hvor teknikken allerede var højt udviklet. En egentlig shippō-produktion startede allerede tilbage i Momoyama-perioden, men blomstrede først op efter Edo-periodens afslutning. Indtil da blev de forskellige shippō-teknikker holdt skjult fra offentligheden og blev kun til brugt til mindre dekorationsformål som f.eks. parerpladen på sværd. Tidlige eksempler på shippō-teknikken er dørhåndtagene på skydedørene i den kejserlige villa Katsura i Kyoto og som udsmykning forskellige steder i Toshugu-helligdommen i Nikko.

Moderne shippō-produktion blev startet af en tidligere samurai ved navn Kaji Tsunekichi (1803-1883) som købte cloisonné værker (nok kinesisk produceret) fra en hollandsk købmand i slutningen af Edo-perioden. Disse indkøbte værker blev udgangspunkt for hans egen produktion af shippō centreret omkring Nagoya. I Meiji-perioden kom shippō-teknikken til Kyoto hvor Namikawa Yasuyuki (1845-1927) blandt mange sørgede for at videreudvikle teknikken.

shippo cloisonne
Boks af Kawade Shibatarō (1856-ca.1921). Cop. By Daderot [CC0], via Wikimedia Commons

Links til videre læsning

Udenlandske sider

Sightseeing
Kyoto

Namikawa Cloisonné Museum 

Hjemmeside

Kort

Museum helliget arbejder fra firmaet Namikawa Yasuyuki

The Kiyomizu Sannenzaka Museum
Adresse: 337-1 Kiyomizu-Sanchome Sanneizaka Kita-iru Kiyomizudera-monzen Higashiyama-ku Kyoto, 605-0862

Museets permanente udstilling fokuserer på metalsmedekunst, cloisonné og makie lakkunst.
Dejligt museum med meget fine genstande og grundige beskrivelser af de forskelliger teknikker der ligger bag de enkelte kunstværker. Det meste står på japansk, men det skal ikke afholde én fra at besøge museet!
Museet ligger meget tæt på Kiyomizudera-templet.

Kort