27. december 2022
Hvad er washi tape?

Washi tape er lavet af rispapir og kan bruges til et utal af dekorationsformål. I Japan og resten af verden kendes det også som masking tape (マスキングテープ på japansk). Det meste berømte mærke fra firmaet Kamoi Kakoshi kaldes blot mt.

Kamoi Kakoshi er hjemmehørende i byen Kurashiki ikke langt fra Okayama og har eksisteret i snart 100 år. Oprindeligt producerede de fluepapir, men overgik på et tidspunkt til at lave forskellige typer af industritape f.eks. afdækningstape. I 2006 blev firmaet kontaktet af en række kvindelige kunstnere der havde en lavet en kunstbog hvor de havde brugt firmaets forskellige typer af tape. De spurgte om firmaet ikke kunne lave nogle mere farverige tapes og det var en ide firmaet tog imod og siden hen har udviklet til en verdensomspændende succes. Oprindelig producerede Kamoi kun 20 farver af dekorationstape, men er nu oppe på flere tusinde forskellige typer af farver, designs og størrelser.

Kamoi er heller ikke længere det eneste firma der producerer washi tape. Også Classiky og Mark’s er japanske firmaer der er toneangivende inden for produktionen af washi tape.


Og hvad kan man så bruge washi tape til?

Mulighederne er uendelige og da klæbestoffet på washi tape ikke er særlig kraftig, kan man hurtig fortryde sit projekt og lave noget nyt. Som eksempler kan nævnes udsmykning og indramning af vægge, lamper, sættekasser og æsker, postkort, ringbind, penneholdere, notesbøger, nøgleringe, urtepotter, glas og porcelæn, gaveindpakning og meget mere. Find mere inspiration under Links nedenfor og på Kamois hjemmeside.Links til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Papirkunst

Udenlandske sider

Masking tapes ideas


Shopping info

Mange papirforretninger i Japan sælger også masking tape f.eks. Shogado i Kyoto. Se shopping info i artiklen om washi. Hands (tidl. Tokyu Hands) der minder lidt om Panduro Hobby har også et godt udvalg.

Japanske firmaer der producerer washi tape:

mt masking tape Kamoi’s officielle side – masser af inspiration. Firmaet afholder nogle meget populære årlige ture til deres fabrik i Kurashiki hvor man kan deltage i forskellige workshops, se hvordan washi tape bliver produceret og der er selvfølgelig også rige muligheder for indkøb. Der skal ansøges om at komme med på sådan en tur.
Classiky officiel side
MARKS deres washi tape mærke hedder Masté
Roundtop tape med et lidt anderledes design

Tokyo

Uguisu
3-3-23 Azabudai Minato-ku
Hjemmeside + Hjemmeside

Kort

Lækker papirforretning der også sælger et pænt udvalg af tapes.

Kurashiki

Kurashiki er byen hvor hele eventyret med washi tape startede og derfor er der naturligvis en del butikker der forhandler det. De vigtigste er:

Atiburanti
Hjemmeside

Kort

Fantastisk indretningsbutik hvor 1. salen har et meget stort udvalg af washi tape fra især Classiky.

Kaidokudo
14-5 Honmachi, Kurashiki
Hjemmeside

Kort

Hundredvis af forskellige washi tapes sælges her især selvfølgelig fra Kamoi men også andre mærker.. Også specialudgaver som kun sælges i denne butik.

Tane x 612 Factory
5-12 Honmachi, Kurashiki 710-0054
Hjemmeside

Kort

Kombineret cafe og butik med et stort udvalg af washi tape.