1. juli 2023

Japansk trækunst (日本の大工仕事, Nihon no daiku shigoto) omhandler traditionelle møbler, værktøj, beholdere og andre genstande lavet af forskelligt slags træ såsom cypres, cedertræ, zelkova, kejsertræ og bambus. Træ er blevet brugt i Japan siden oldtiden til at lave forskellige værktøjer og beholdere. Teknikker til at bearbejde træet udviklede sig drastisk med buddhismens ankomst i det 6. århundrede hvor træ blev brugt til at lave møbler til templerne, til alterudstyr og buddhistiske statuer. Da den japanske teceremoni steg i popularitet i Muromachi-perioden (1336-1573), blomstrede fremstillingen af ​​teredskaber i bambus.

Traditionelle teknikker

Et udvalg af de mest almindelige teknikker der anvendes inden for japansk trækunst:

Sashimono (træsamling)

Sashimono er en teknik hvor møbler og andre ting i træ samles uden brug af søm. Edo sashimono er sashimono fra Edo (nuværende Tokyo) som siden det 17. århundrede bla. har lavet møbler i denne teknik. Edo sashimono er udpeget af den japanske regering som et af Japans traditionelle håndværk.

Hikimono (trædrejning)

Hikimono er en teknik hvor træet drejes på en drejebænk alt i mens det formes med forskellige drejejern etc. Hikimono bruges især til skåle, bakker, tallerkner der har en rund form.

Kurimono (udhulning)

Kurimono er en teknik hvor en træblok udhules vha. en høvl, stemmejern, mejsel og lignende.

Magemono (dampbøjning)

Magemono er dampbøjning af træ. Der er især japansk cedertræ eller cypres (begge blødtræ) der bruges. De formes gerne til at lave beholdere til mad og drikke. Begge træsorter er fleksible, er gode til at holde på varmen og har antiseptiske kvaliteter.

Horimono (reliefudskæring)

Horimono er et begreb der dækker over forskellige teknikker hvor man udskærer træ i relief. Horimono kan bruges til f.eks. ranma der er et trægitterværk til udsmykning af et traditionelt japansk rum, til dørpaneler etc. Horimono bruges også i forbindelse med udformning af netsuke eller ichii ittobori (træskærerkunst i taks) m.m.Links til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Japansk trækunst

Udenlandske sider

Japan Woodcraft Association – omfattende side om alle aspekter af japansk trækunst og træskærerkunst
Woodworking onlineudstilling fra Google Arts and Culture projekt
Woodcrafts intro til de forskellige japanske teknikker mm. fra Japan Gallery
Edo fine cabinetmaking onlineudstilling fra Google Arts and Culture projekt
Wikipidias artikel om japansk tømmerhåndværk


Sightseeing info

Kobe

Takenaka Carpentry Tools Museum
7 Chome-5-1 Kumochicho, Chuo-ku, Kobe, Hyogo 651-0056
Hjemmeside

Kort