11. maj 2020

Kabazaiku (樺細工) er japansk trækunst i kirsebærbark. Barken bliver især brugt til mindre brugsgenstand som dåser, teskeer etc., små holdere til tændstikker, kalligrafipensler etc.

kabazaiku kirsebærbark
Kabazaiku trækunst i kirsebærbark

Barken er især velegnet til at lave opbevaring til te og tobak, da den fungerer som et naturligt isoleringsmateriale, der sørger for at luftfugtigheden holdes konstant.

Kunsten at lave kabazaiki menes at være over 200 år gammel og i dag er fremstillingen koncentreret omkring byen Kakunodate i Akita præfekturet. “Kakunodate Kougei Kyohdohkumiai” museet i byens samuraikvarter udstiller kabazaiku værker. Pga. af kabazaikus fine kunstneriske kvaliteter har den også siden 1976 været udnævnt som et af Japans traditionelle kunsthåndværk.

Fremstillingen af kabazaiku er ikke helt ukompliceret og kræver stor teknisk snilde. Først bliver barken renset og derefter poleret så overfladen er helt glat og ensartet. Derefter bliver et stykke af selve kirsebærtræet skåret ud i den ønskede form og barken lægges ovenpå træet og limes sammen vha. barkens saft. En tedåse f.eks. består af flere individuelle limede stykker af træ og bark og fremstillingen af kabazaiku kan således være temmelig tidskrævende.


Links til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Trækunst

Udenlandske sider

Shopping info
Kakunodate

Fujiki Denshiro
45 Shimoshin-machi,
Kakunodate-machi, Semboku, Akita
Hjemmeside

Firma der siden 1964 har fremstillet kabazaiku.

Kyoto

Kyoto Handicraft Center
21 Shougoin Entomi-cho, Sakyo-ku,
Kyoto 606-8323
Hjemmeside 

Stedet hvor man køber japansk kunsthåndværk. Centret er i flere etager med salg af samuraisværd, kimonoer, porcelæn, træsnit, legetøj etc. og også kabazaiku. I stueetagen en boghandel med både engelske og japanske titler. Centret ligger 5 min.s gang fra Heian Jingu helligdommen. Kyoto Handicraft Center minder lidt om Oriental Bazar i Tokyo.