1. april 2025

Sudachi (Citrus sudachi; すだち eller 酢橘) er en japansk citrusfrugt i slægt med yuzu-frugten. Den er ikke så stor (30-55 mm i diameter), gul og med mange kerner. I modsætning til yuzu bruges den som regel mens den stadig er umoden og grøn. Her minder den i udseende om en lime. Den er rig på kalk og C-vitamin.

Dens saft er kraftigt smagende, syrlig bitter og aromatisk og kan bruges til mange forskellige retter: som et ekstra pift til nabe-gryderetter, som tilbehør til grillet fisk eller matsutake-svampe. Den kan også drikkes som juice hvis den blandes op med sukker eller honning og vand eller til drinks.

Andre anvendelsesmuligheder er i ponzu-dressing, som dyppelse til udon-nudler og til marmelade. Blander man sudachi-skal, chilipeber og salt og derefter fermenterer det, får man sudachi koshō (すだち胡椒). En pasta/sauce der kan bruges som smagsgiver eller som tilbehør.

Næsten 98% af produktionen af sudachi foregår i Tokushima-præfekturet på Shikoku-øen. Høsten er kort: fra slutningen af august/begyndelsen af september frem til midten af oktober.

 

sudachi japansk citrusfrugt
Sudachi

 


Links til videre læsning

Danske sider

Artikel om citrusfrugter af Camilla Plum

Udenlandske sider

Wikipedias artikel
Artikel om sudachi-frugten – fra Kudamononavi. com meget grundig og udførlig desværre kun på japansk
Opskrifter med sudachi – fra Cookpad


Shopping info

Sudachi er ikke nær så kendt i Vesten som yuzu-frugten er blevet. Den kan være svær at skaffe. I Japan er det heller ikke en standardvare i ethvert supermarked, men skal findes i de større supermarkeder og eks. i food halls i stormagasiner.