19. december 2021

Akabeko (赤べこ) der betyder rød ko på japansk er et flere hundrede år gammelt traditionelt stykke legetøj fra Aizu-regionen i Japan. Det er især samuraibyen Aizu Wakamatsu der er berømt for den røde ko

Koen er lavet af papier-mâché og derefter bemalet. Hoved og hals sidder på en wire så hovedet kan bevæge sig. En akabeko er dog ikke kun et stykke legetøj, men også en amulet:

For mere end 1000 år siden i byen Yanaizu, ikke langt fra Aizu-Wakamatsu, påbegyndte man konstruktionen af Enzo-ji, et meget vigtigt buddhistisk tempel. Tømmeret der skulle bruges til at bygge templet, blev fragtet af en okse der nægtede at forlade templet, da det var færdigbygget. Oksen fik lov at blive på tempelområdet og blev hurtigt døbt ”akabeko” af de lokale indbyggere og blev snart et symbol på tilbedelsen af Buddha. Mange år senere i slutningen af det 16. århundrede blev borgen i Aizu-Wakamatsu kaldet Tsuruga-jō, hovedkvarter for daimyo’en Gamō Ujisato.

Da han hørte historien om den røde ko, fik han ideen til at lave akabeko som et stykke legetøj. På et tidspunkt blev området omkring Aizu-Wakamatsu ramt af mæslinger, og de børn som havde en akabeko blev ikke syge. Den røde farve har i Japan altid været set som et værn mod sygdom, og akabeko er således den dag i dag en amulet for et godt helbred.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping info
Aizu Wakamatsu

Souvenirbutikker, supermarkeder mm. i Aizu Wakamatsu. Spørg det lokale turistbureau. Et eksempel på en butik er:

Warabi
1 Chome-5-13, Aizuwakamatsu, Fukushima 965-0037
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Sælger forskelligt lokalt kunsthåndværk bla. akabeko.