27. december 2021

Okiagari koboshi (起き上がり小法師) er en traditionel japansk dukke og et populært stykke legetøj hos børn. Navnet kan oversættes som noget i stil med “rejs dig op lille præst”.

Dukken er lavet af papier-mâché og er det man på dansk ville kalde en tumling-dukke eller på engelsk roly poly. Konstruktionen og det lave tyngdepunkt gør at selv om man skubber til den, vakler den kun lidt og rejser sig straks igen. Okiagari koboshi regnes i følge japansk overtro for en lykkebringende amulet og symboliserer samtidig udholdenhed og livskraft. Dukken kan fås i alle mulige udformninger og materialer og kan både forestille dyr og mennesker.

okiagari koboshi chirimen
Okiagari koboshi figurer i chirimen silkecrepe
okiagari koboshi
Okiagari koboshi figurer til salg i Chrimen Craft Museum i Kyoto

Okiagari koboshi-dukkerne bliver især lavet i Fukushima præfekturet og regnes for at være et af byen Aizu Wakamatsu´s traditionelle kunsthåndværk. Her har man kendt til dukken i flere hundrede år og betragter den som et symbol på livets op- og nedture.

I løbet af nytårsfejringen stiller man okiagari koboshi dukker frem på familiens alter for at bede for familiens trivsel. I starten af det nye år d. 10. januar afholdes der i Aizu Wakamatsu et marked kaldet Tokaichi hvor man køber dukker, en til hver i familien plus en ekstra i håbet om at familien vil vokse i det kommende år.

Øvrige typer af okiagari-koboshi:

okiagarikoboshi
Okiagari koboshi dukke fra Aizu. Her er det især røde og bukker der laves.

Links til videre læsning

Danske sider

Udenlandske sider

Shopping info
Aizu Wakamatsu

Spørg det lokale turistbureau hvor man kan finde butikker der sælger Okiagari koboshi.

Kyoto

Chirimen Craft Museum, Arashiyama (på japansk Chirimen Zaikakukan)
19-2, Tsukurimichi-cho, Saga-Tenryuji,Ukyo-ku
Hjemmeside

Der findes flere afdelinger end den nævnte her, tjek museets hjemmeside. Alle steder kan man købe okiagari-koboshi dukker.