13. august 2022
Intro

Daruma (だるま) er en rød japansk dukke og amulet lavet af papmaché. Den har ingen arme eller ben og skal forestille grundlæggeren af zenbuddhismen Bodhidharma, (kaldet Daruma på japansk) hvis arme og ben visnede bort efter ni års meditation i en hule i bjergene hvor han sad og stirrede på en væg.

Dukken har to store øjne man kan male på. Har man et ønske, maler man det ene øje; når ønsket er gået i opfyldelse, maler man det andet.

Dukken er en tumling, der altid rejser sig op efter at være blevet skubbet til; japanerne siger at den falder ned 7 gange men rejser sig 8 gange. Dermed repræsenterer den et ideal i japansk etik: et symbol på genfødsel og en tro på aldrig at give op.


Typer af daruma
  • Rød: sikkerhed og succes
  • Sort: fordrivelse af al ondskab og et succesfuldt år
  • Blå: personlig succes
  • Guld: rigdom
  • Grøn: godt helbred og vitalitet
  • Orange: succes i skolen
  • Lyserød: held i kærlighed, ægteskab og fødsel
  • Lilla: succes i karrieren
  • Hvid: fødsel og de bedste ønsker
  • Gul: sikkerhed og beskyttelse
daruma dukke
Daruma dukker i forskellige størrelser, Achi helligdommen i Kurashiki

Man afleverer traditionelt sin daruma-dukke til en ceremoniel afbrænding ved nytårstid i det tempel hvor man købte den. Her takker man for det held og lykke den har bragt i det forgangne år og køber en ny der skal beskytte én det kommende år. Ceremonien kaldes Darayma Kuyo (だるま供養).Shorinzan Darumaji templet (少林山達磨寺)

Tempel for daruma-dukken bygget i 1697. Man mener at det er her at man opfandt daruma-dukken. Omkring 80% af alle daruma-dukker i Japan bliver stadig produceret i Takasaki.

Hvert år d. 6.-7. januar afholdes der en stor festival Daruma ichi i templet hvor de gamle daruma-dukker afbrændes og nye købes.

Adresse: 296 Hanadaka-machi, Takasaki-shi, Gunma
Hjemmeside

Kort


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Daruma doll 2021 guide: complete history of Japanese wish dolls
Takasaki daruma intro
Wikipedias artikel
Daruma – father of zen buddhism omfattende historisk artikel om Buddha Bodhidharma (Daruma) om Daruma dukken med mange billeder, links mm.
Takasaki daruma – Takasaki – the largest producer of daruma dolls in Japan onlineudstilling fra Google Arts and Culture project


Shopping info

Daruma dukker kan købes overalt i Japan i templer mm. De kan også købes som legetøj i f.eks. Asakusa-området i Tokyo.

Tokyo

Gunmachan-chi
Duplex Ginza Tower 5/13 1-2F; 5-13-19 Ginza, Chuo-ku, 104-0061
Hjemmeside

Kort

Butik der sælger lokale produkter fra Gunman præfekturet herunder byen Takasaki.