28. februar 2022

Kogin (こぎんさし) er en japansk broderiteknik, en form for trækkesynings-teknik, som består af en række risting eller forsting.

Teknikken er meget gammel og har sin oprindelse i indigofarvet arbejdstøj. Man forstærkede de steder, hvor tøjet var udsat for slid med et ekstra lag stof, som blev fæstnet med små sting gennem begge lag stof, og hvis man syede de små sting i mønstre, havde man smukt dekoreret tøj. 1Citeret fra materiale om sykurser afholdt af Håndarbejdets fremme på Greve Museum, 2018.

Kogin er nært beslægtet med en anden broderiteknik sashiko og kaldes derfor ofte kogin sashiko. Hvor sashiko mere kan minde om quiltning, er kogin en egentlig broderiteknik.

Man bruger hamp og bomuld til at brodere på, broderitråden er som sashiko for det meste lavet af bomuld.

Kogin består udelukkende af geometriske grundmønstre kaldet modoko. Der findes omkring 40 mønstre som man kan kombinere på kryds og tværs. Alle sting sys vandret.

Typer

Kogin-broderiet har sin oprindelse i Aomori-præfekturet i den nordlige del af Honshu-hovedøen tæt på Hokkaido. Der er regionale forskelle på kogin-broderiet og man inddeler det normalt i tre typer:

Kimono i bomuld broderet med hvide kogin-sting. 19. årh. Brooklyn Museum
  • Nishi (vest) kogin Bruger rombeformede mønstre og tykke stribede mønstre på skuldrene hvis det er en jakke der broderes på. Stammer fra den vestlige del af Hirosaki by.
  • Higasi (øst) kogin Både stof og tråd er som regel lavet af hamp. Kendetegnet ved meget store dækkende mønstre og ingen brug af striber. Stammer fra Kuroishi by.
  • Sanko (tre striber) kogin Kendetegnet ved et mønster i tre striber. Stammer fra Goshogawara og Tsugaru by. Også kendt som mishima kogin.

Links til videre læsning

Udenlandske sider

Videoer mm.

Bøger
  • Briscoe, Susan: Kogin broderi : den ultimative grundbog. Turbine, 2021. 128 sider
  • Modern kogin : sweet & simple sashiko embroidery designs & projects / Boutique-Sha. Zakka Workshop, 2020. 112 sider

Sightseeing og shopping info

England

  • Japan Crafts har et større udvalg af både tråd, stof og mønstre. Se mere på deres onlineshop.

Japan

Hirosaki

Hirosaki Kogin Kenkyusho
61 Zaifu-cho, Hirosaki
Hjemmeside 

Kort

Forskningsinstitut for kogin-broderi. Mulighed for at besøge instituttet og deltage i workshops mm. Også salg af kogin-produkter, tjek hjemmeside.

Artikel om instituttet mm.