12. august 2022

Chiyogami (千代紙) er farvet og mønstret papir. Chiyo betyder 1000 generationer og gami papir. Chiyogami dukkede frem i Edo-perioden (1603-1868) hvor man ved hoffet lavede dekorative mønstre på papir som man brugte til at skrive digte på. Siden tog daimyo’erne det mønstrede papir til sig og snart spredte papiret sig til den almindelige befolkning. Man hentede inspiration til motiver og mønstre fra traditionelle japanske klædedragter (eks. kimonoer), fra naturen (blomster, fugle, plante og lign.), fra kabuki-teatret etc.

Mønstrene var og er stadig som udgangspunkt repetitive. Efterhånden som produktionen af ukiyo-e udviklede sig, begyndte man også at bruge chiyogami til træsnit og med mange flere farver. Det betød også at mange nishikie-ya (ukiyo-e butikker) begyndte at sælge chiyogami. Piger samlede på chiyogami-ark og lavede anesama dukker og anden papirkunst ud af papiret.

I det 20. århundrede overgik man til at bruge silketryk ved produktion af chiyogami hvilket man stadig gør. Eks. Isetatsu i Tokyo (se nedenfor) producerer dog stadig chiyogami som træsnit. Kyoto, Tokyo og Osaka er hovedbyerne for produktionen af chiyogami i dag.

Chiyogami kan bruges til mange formål: origami, æsker, decoupage, indpakning og indramning mm. Der er et fantastisk udvalg og mange mønstre er fulde af symbolik: traner symboliserer ønske om et langt liv, blommeblomster symboliserer skønhed og bambus fleksibilitet.


Links til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Papirkunst

Udenlandske sider

Chiyogami intro fra Japan House London
Canon Creative Park 180 chiyogami mønstre du frit kan udprinte på det papir du har lyst til


Shopping info
The Origami Paper Shop

Tokyo

Isetatsu
2-18-9 Yanaka, Taito-ku
Hjemmeside (kun på japansk)

Kort

Artikel på engelsk om Isetatsu

Skøn butik der siden 1864 har solgt washi, chiyogami og alskens papirprodukter. Butikken ligger i Yanaka området  i Tokyo og hvor det også kan anbefales bla. at besøge Nezu-helligdommen som er meget berømt for sine blomstrende azalea i slut april start maj.

isetatsu chiyogami
Isetatsu