11. maj 2020

Mizuhiki (水引) er et gammelt japansk kunsthåndværk hvor man bruger en bestemt type snor lavet af papir til at udsmykning og dekoration. Oprindelig blev snoren brugt til at binde en samurais hår op.

Papirsnoren er lavet af rispapir der er snoet meget stramt, der herefter bliver stivet for at gøre den hård og til sidst bliver snoren farvet. Det kan ske vha. et tyndt lag farvet Mylar polyester film, tynde silketråde eller også bliver snoren malet.

Snoren bliver især brugt til at lave specielle knuder til dekoration af gaver. Disse knuder har en meget lang tradition i Japan og er symboler på medfølelse, varme og samhørighed. Der findes forskellige typer knuder der bliver brugt til forskellige typer begivenheder: bryllup, begravelse, fødsel, sygebesøg etc.

På de specielle japanske pengekonvolutter kaldet kinpu er det også normalt at have en mizuhiki-knude fastgjort.

Snoren kan også bruges til at lave små skulpturer, æsker, smykker, hårnåle, visitkortholder mm. Mulighederne er utallige. Byen Kanazawa er meget berømt for sin mizuhiki-kunst med brug af bladguld og bladsølv på snorene.

3  typer af knuder og deres symbolik:

“Hanamusubi”. Løs knude der nemt kan åbnes. Bruges til begivenheder som man ønsker skal ske flere gange: f.eks. fødsel eller optagelse på en skole.

“Musubikiri”. Knude der ikke kan åbnes. Bruges til begivenheder som man ønsker kun skal én gang: f.eks. bryllup eller begravelse.

“Awajimusubi”. Knude der symboliserer at man vil have et godt forhold til hinanden for altid, bruges både til glade og sørgelige begivenheder.

mizuhiki_knuder
De 3 typer af  knuder

 


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping info
Kanazawa
Tsuda Mizuhiki Orikata
1-1-36, No-machi, Kanazawa
Tel 76-214-6363

Hjemmeside

Bemærk der kan kun betales kontant, ingen VISA og lign.

Hirosaka
920-0962 Kanazawa Hirosaka1-2-25
Tel 076-265-3320
Fax 076-265-3321
Hjemmeside
Dejlig moderne butik i 2 etager med et stort udvalg af lokalt kunsthåndværk herunder mizuhiki og  temari.
Chitose Mizuhiki
1-9-26, Owari-cho, Kanazawa
Tel 76-221-0278
Hjemmeside
Fin lille butik der ligger i en sidegade med beboelsesejendomme, kan være lidt svær at finde.