9. august 2022
Intro

Ise katagami (伊勢型紙) eller kun katagami (egl. “mønsterpapir) er en gammel japansk form for papirkunst hvor man skærer papirskabeloner ud til brug for tekstiltryk. Det er hovedsageligt byen Suzuka i Mie-præfekturet der laver katagami. Ise katagami er en henvisning til det gamle navn for området.

Katagami laves af flere lag washi som limes sammen med en lim lavet på juicen af umodne kakifrugter. Juicen er meget garvesyreholdig der dels farver papiret brunt og dels gør det meget stærkt og fleksibelt. Efter papirarkene er lamineret tørres de først i solen og hænges derefter i et specielt røgkammer hvor de ryges med savsmuld i omkring 7-10 dage. Soltørringen og rygningen styrker papiret yderligere og gør det også vandtæt. Hele denne behandling af papiret sikrer at det kan bruges hundredvis af gange i trykkeprocessen. Arbejdsgangen med limning, tørring og rygning gentages gerne og efterfølgende lægges papiret til side for at modnes. Der kan gå flere år før papiret er klar til at blive anvendt til skabeloner.

Katagami har igennem tiden især være brugt til tekstiltryk (især katazome) til kimonoer, men i dag bruges skabelonerne i sig selv også til udsmykning af skydedøre mm. i et traditionelt japansk rum.Skæreteknikker

Der bruges forskellige knive til at udskære skabelonerne afhængig af hvilken type mønster der skal laves. Knivene kan minde lidt om dem der anvendes til linoleumstryk. Da mønstrene ofte er meget detaljerede og indviklede stiller det store krav til knivenes kvalitet.

Der er fire forskellige hovedteknikker der bruges til at udskære skabelonerne.

  • Kiribori – bruges til at lave et prikket mønster.
  • Dōgubori – en gennemhulningsteknik – bruges til at lave forskellige mønstre som diamanter, måner, ovaler, firkanter, rektangler og lign. Men også mere detajlerede som blommeblomster eller bambusblade.
  • Hikabori eller shimabori – bruges til at lave stribede mønstre. Tynde baner af papir skæres væk, egl. trækkes væk. (se nærmere i video nedenfor).
  • Tsukibori – lidt samme teknik som hikabori. Den del af papiret der skal udskæres lægges over en fordybning i skærebrættet så kniven trænger igennem.

Links til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Papirkunst

Udenlandske sider

Ise katagami stencils onlineudstilling fra Google Arts and Culture projekt – viser eksempler på de forskellige teknikker
Ise paper stencil printing fra Kogei traditional crafts of Japan
Ise Paper Cooperative Association intro til ise katagami
Japanese Paste-Resist Dyeing · Katazome

Ise katagami paper stencil fin intro med eksempel på hikabori-teknikken
Introduction to Ise-katagami


Bøger

Carved paper: the art of the Japanese stencil / Susanna Campbell KuoRichard L. WilsonThomas S. Michie. Weatherhill Inc., 1998. 265 sider


Sightseeing info

Tokyo

Kioi Art Gallery, Edo Ise-Katagami Kimono Museum
3-32, Kioicho, Chiyoda-ku Tokyo, 102-0094
Hjemmeside

Kort

Museet har mere end 5000 skabeloner fra Edo-perioden som de løbende udstiller dele af.

Suzuka

Ise Katagami Museum
510-0242 Mie Præfektur, Suzuka, Shirokohonmachi, 21−30

Kort

Artikel om museet fra Japan Travel