Intro
Ume (梅) er det japanske ord for blommetræ. Umes latinske navn er Prunus mume og det er faktisk en type abrikos, men omtales altid som blomme. Træet og blomsterne er for japanerne et symbol på bl.a. elegance, tålmod og styrke. Ume regnes også som et værn mod det onde og ses derfor ofte malet eller udskåret forskellige steder f.eks. på templer og helligdomme. Et gammelt japansk ordsprog siger: “Plant to blommetræer hver gang et barn fødes”. Dvs. som en forberedelse på at barnet vokser sig stor og stærk.
Ume-blomsterne har i det hele taget altid været et populært motiv i japansk kultur og har været afbildet i træsnit, keramik, lakkunst, på tekstiler (især til kimonoer) og der er også skrevet sange og bøger om ume.
Ume starter med at blomstre i februar og er det første tydelige tegn på foråret. Det er også et signal om at der så ikke er længe til at kirsebærblomsterne springer ud. Der findes mange arter af ume i hvide, lyserøde og røde farver. I modsætning til kirsebærblomster har blommeblomster en stærk og sødlig duft.
Hvor kan du se blommeblomster i Japan?
Mito
- Kairakuen-haven i Mito ikke langt fra Tokyo. Nok den mest berømte blommeblomst have i Japan og en af de tre haver der regnes for at være Japans smukkeste.
Tokyo
- Hanegi-parken
- Yushima Tenjin-helligdommen
- Koishikawa Korakuen-haven
Kyoto
- Kitano Tenmangu-helligdommen
- Jonangu-helligdommen
- Umenomiya Taisha
Øvrige steder
- Odawara Ume Matsuri-festivalen i Odawara
- Hiraoka-parken i Sapporo
- Atami Baien-haven i Atami
- Suzuka Forest Garden
- Haven ved Osaka borg
- Dazaifu Tenmangu-helligdommen i Dazaifu
- Nara-parken i Nara
Blommeblomsten som motiv i kunsten
Blommen
Blommen har længe været anerkendt for sine gode helbredende egenskaber især som bakteriedræber og i forbindelse med fordøjelsesproblemer. Før pencilinen blev opfundet blev ume brugt i Japan som et naturligt antibiotika. I modsætning til vestlige blommer er ume-blommen mere syrlig sur og skal tilberedes inden den kan spises.
Den mest populære og berømte type er umeboshi som er tørrede og saltede hele blommer, en slags pickles. De spises som regel sammen med ris gerne som afslutning på et måltid. Det er også meget normalt at finde et stykke umeboshi som fyld i onigiri (risboller).
En anden populær ting med ume er umeshu som er blommevin. Umeshu er lavet af ume, sukker eller sake. Den kan drikkes alene med et par isklumper (umeshu rokku), blandet med mineralvand eller som en umeshu sawa dvs. umeshu sour. Mulighederne er mange.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Wikipedias artikelJapan Guides artikel om ume
Div. info om ume fra Pickled ume
Info om Kairaku-en’s ume-festival fra Japan National Tourism Organization
How the Japanese plum heralds the start of the rainy season onlineudstilling fra Googles Art and Culture projekt