8. juni 2025

Nori (海苔) er betegnelsen for en række spiselige tangplanter inden for slægten Porphyra, hvor de mest almindelige er P. yezoensis og P. tenera. Disse tangarter bliver tørret og ristet til tynde plader som bruges flittigt i det japanske køkken, særligt til sushi-ruller og onigiri-risboller.

De tørrede tangplader kan også skæres i strimler eller hakkes fint og anvendes som garniture til supper, nudelretter og risretter hvor de tilføjer både smag og tekstur.

En populær variation er ajitsuke-nori som er tilsmagt med ingredienser som sojasauce, sesamolie, sake, mirin og sukker. Denne version er typisk beregnet til at blive spist som den er eller som smagsforstærker til andre retter.

En anden specialitet er nori tsukudani hvor tangpladerne bliver kogt med mirin, sojasauce og andre krydderier der oftest serveres som tilbehør til ris.

Udover den klassiske noritang findes også aonori – et tørret tangprodukt fremstillet af algerne Monostroma og Enteromorpha. Aonori bruges som hverdagskrydderi i Japan, og er særligt kendt som drys oven på okonomiyaki-pandekager.



Links til videre læsning

Danske sider

Onigiri opskrift fra Wakuwaku
Nem sushi – opskrift fra Coop.dk

Udenlandske sider

Futomaki (thick sushi roll) – opskrift fra Just One Cookbook
Wikipedias artikel
Onigiri opskrift fra Just One Cookbook
Nori tsukudani opskrift fra Japanese Cooking 101


Shopping info

Tokyo

Yamamoto Noriten
1-6-3 Nihonbashi-Muromachi, Chuo-ku
Hjemmeside

Google-kort

Butik der siden 1849 har solgt forskellige nori-produkter. Regnes for opfinderen af ajitsuke-nori.

Kyoto

Shimamoto Nori Kanbutsu
195 Higashi Uoya-cho, Nishikikoji-dori Tominokoji-higashi-iru, Nakagyo-ku
Hjemmeside (på japansk)

Google-kort