Nori (海苔) er betegnelsen for en række spiselige tangplanter inden for slægten Porphyra, hvor de mest almindelige er P. yezoensis og P. tenera. Disse tangarter bliver tørret og ristet til tynde plader som bruges flittigt i det japanske køkken, særligt til sushi-ruller og onigiri-risboller.
De tørrede tangplader kan også skæres i strimler eller hakkes fint og anvendes som garniture til supper, nudelretter og risretter hvor de tilføjer både smag og tekstur.
En populær variation er ajitsuke-nori som er tilsmagt med ingredienser som sojasauce, sesamolie, sake, mirin og sukker. Denne version er typisk beregnet til at blive spist som den er eller som smagsforstærker til andre retter.
En anden specialitet er nori tsukudani hvor tangpladerne bliver kogt med mirin, sojasauce og andre krydderier der oftest serveres som tilbehør til ris.
Udover den klassiske noritang findes også aonori – et tørret tangprodukt fremstillet af algerne Monostroma og Enteromorpha. Aonori bruges som hverdagskrydderi i Japan, og er særligt kendt som drys oven på okonomiyaki-pandekager.
Links til videre læsning
Danske sider
Onigiri opskrift fra WakuwakuNem sushi – opskrift fra Coop.dk
Udenlandske sider
Futomaki (thick sushi roll) – opskrift fra Just One CookbookWikipedias artikel
Onigiri opskrift fra Just One Cookbook
Nori tsukudani opskrift fra Japanese Cooking 101
Shopping info
Tokyo
Yamamoto Noriten
1-6-3 Nihonbashi-Muromachi, Chuo-ku
Hjemmeside
Butik der siden 1849 har solgt forskellige nori-produkter. Regnes for opfinderen af ajitsuke-nori.
Kyoto
Shimamoto Nori Kanbutsu
195 Higashi Uoya-cho, Nishikikoji-dori Tominokoji-higashi-iru, Nakagyo-ku
Hjemmeside (på japansk)