27. december 2021

Hariko (張り子) er en traditionel form for japansk kunsthåndværk der har eksisteret i mange århundreder. Mange lag af japansk washi-papir bliver limet fast over en træramme som derefter tørres. Trærammen fjernes inden der males. Det er en japansk variation af papier mache. Hariko-figurerne er utrolig lette selvom deres størrelse måske siger noget andet. De er også kendte for deres bevægelige dele afhængig af hvad det er for en type af hariko.

Hariko-teknikken kom til Japan fra Kina tilbage i Muromachi-perioden (1333-1568). I løbet af Edo-perioden blev denne teknik en rigtig industri hvor hariko-figurer, masker og andet legetøj blev produceret i store mængder. Hariko figurer bliver stadig lavet overalt i Japan. Man bruger dem som legetøj, som dekoration, amuletter mm.

Hariko no tora – hariko tiger

I følge japansk overtro symboliserer tigeren mod, familiestyrke og de hjælper børn med at vokse sig store og stærke. En hariko no tora gives ofte som gave når en dreng er født.

Inu hariko – hariko hund

En hariko hund fungerer som en amulet for en sikker fødsel og som beskytter af børn. Det er derfor en populær gave at give til vordende mødre og som et stykke legetøj til børn. I det hele taget symboliserer en hund ifølge japansk overtro beskyttelse, loyalitet og de har evnen til at genkende dæmoner (og andre dyr som f.eks. ræve og mårhunde) i menneskelig form.

Andre eksempler på hariko-figurer er daruma-dukken, akabeko-koen, okiagari koboshi-dukken m.fl.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping info
Tokyo

Sukeroku
2 Chome-2-3-1 Asakusa, Taitō-ku, Tōkyō-to 111-0032

Kort

Legetøjsbutik der sælger traditionelt japansk legetøj. Oplagt sted at finde en souvenir. Butikken ligger på Nakamise shopping gaden midt i Asakusa.

Artikel om butikken