Indhold
Intro
Te og tedrikning kom til Japan allerede i det 8. århundrede under Nara-perioden viser skriftlige overleveringer. Man mener at de buddhistiske munke Saicho og Kukai kan have bragt de første frø af tebuske til Japan efter deres hjemkomst fra Kina. Dengang blev te primært anvendt som en lægeplante hvor munkene i de forskellige klostre brugte teen som stimulans under meditation på grund af dens opkvikkende egenskaber.
I 1191 vendte den buddhistiske munk Eisai (1141-1215) tilbage fra sin anden rejse til Kina med grønne tefrø. Han anses for at være grundlæggeren af den japanske tetradition, særligt fordi han i 1211 skrev værket “Kissa Yōjōki” (Bogen om at drikke te for sundhedens skyld). I denne bog fremhævede Eisai at tedrikning er sundt og fungerer som et livsforlængende lægemiddel.
Tedrikningens udbredelse blandt øverste klasser
Viden om te spredte sig hurtigt til de øverste klasser i det japanske samfund, herunder kejseren, adelen og samuraierne. Fra det 9.-15. århundrede udviklede tedrikning sig til en fin kunstform, der resulterede i skabelsen af den japanske teceremoni. To typer af teceremonier opstod: en simpel udgave anvendt af munkene til meditation og en mere sofistikeret udgave, praktiseret af adelen. Den sidstnævnte type kunne vare flere dage hvor gæsterne blev underholdt med danseforestillinger, udsøgt mad og omfattende tedrikning. Hundredvis af kopper te kunne blive nydt her.
I løbet af 15. og 16. århundrede tog teceremonien form som den praktiseres i dag hvor flere skoler blev etableret. En af de mest anerkendte skoler inden for tekunst er Urasenke, som stadig eksisterer og praktiserer teceremonien på traditionel vis.
De tre hovedkategorier af japansk te
Te kan opdeles i tre hovedkategorier:
- Sort te (fuldstændig iltet og fermenteret)
- Oolong-te (halvfermenteret)
- Grøn te (ufermenteret)
Japan er især kendt for sin grønne te, og der lægges stor vægt på at bevare tebladets smukke, friske grønne farve sammen med dets sundhedsbevarende egenskaber. Denne te er rig på antioxidanter, vitaminer og mineraler som bidrager til både sundhed og velvære.

Tedyrkningsmetoder i Japan
Der findes to primære metoder til tedyrkning i Japan som giver forskellige resultater:
- Uden skygge (sencha): Tebuskene får lov at vokse og spire frit uden beskyttelse mod solen. Denne metode blev oprindeligt introduceret fra Kina til dyrkning af bladte og resulterer i den mest almindelige te i Japan kendt som sencha.
- Dyrkning i skygge (matcha og gyokuro): Tebuskene bliver dækket og beskyttet mod solen under vækst. Denne metode, udviklet i Japan, bruges primært til produktionen af matcha og senere også gyokuro. Skygningen fremmer produktionen af klorofyl og aminosyrer. Resultatet er en mere kompleks smag og dybere grøn farve.
Teens betydning i japan i dag
I dag er te stadig en uundværlig del af den japanske kultur. Den anvendes ikke kun som en daglig drik, men også som en ceremoniel og kulturel praksis som har udviklet sig gennem århundreder. Med dens dokumenterede sundhedsfordele og dybe rødder i japansk historie, fortsætter teen med at være en populær og værdsat drik i Japan og resten af verden.
Teindustrien i Japan fokuserer i dag på både traditionel produktion og innovation hvor moderne dyrkningsteknikker kombineres med gamle traditioner for at levere te af højeste kvalitet.

Lær mere om japansk te og tekultur her på Hanafubuki.dk
Links til videre læsning
Danske sider
Artikel om japansk te fra Sing TehusHvad er grøn te fra Simply Tea
Tilberedning af grøn te og matcha – artikel fra Perchs Tehandel
Dansk Tesammenslutning interesseorganisation
Udenlandske sider
Umami information on tea intro om umami-smag i grøn te fra Umami Information CenterWikipedias artikel om te generelt
Wikipedias artikel om grøn te
Intro til te fra Japan Guide
What kind of tea to drink when you’re in Japan fra Tofugu.com
Artikler fra det japanske tefirma Hibiki-an: How to enjoy green tea ; Four seasons of green tea ; History of green tea ; Green tea for health ; Choosing tea ware
Tebutikker i Danmark
Sing Tehus
Flere adresser i København. Se hjemmeside
Hjemmeside
Perchs Tehandel
Kronprinsensgade 5, 1114 København K
Hjemmeside
Østerlandsk Thehus
Nørre Voldgade 9, 1358 København K
Hjemmeside
Io
Blågårdsgade 15, st, th, 2200 København
Hjemmeside
Tebutikker i Japan
Kyoto
Ippodo (一保堂茶舗)
Teramachi-dori Nijo, Nakagyo-ku,
Kyoto 604-0915
Hjemmeside (på engelsk) meget omfangsrig hjemmeside der grundigt forklarer alle aspekter omkring te og tebrygning.
Kyotos berømteste teforretning der har solgt te siden 1707. Udover et stort udvalg at te sælger de også forskelligt udstyr til tebrygning og teceremonier. De har også en afdeling i Tokyo.
Kanbayashi
Renge-28-1 Uji, Kyoto Præfektur 611-0021
Hjemmeside. Der tales engelsk og tysk i butikken.
Tsuen
Higashiuchi-1 Uji, Kyoto Præfektur 611-0021, Japan
Hjemmeside (kun på japansk)
Japans ældste tebutik og cafe
Nakamura Tokichi Honten
10 Uji Ichiban, Uji, Kyoto
Hjemmeside
Flere butikker i Uji, Kyoto og Osaka
Google-kort
Tokyo
Dobashien Tea Company 土橋園
3-17-8 Akasaka, Minato-ku, Tokyo 107-0052
Hjemmeside
Te fra Shizuoka mm. Forretningen har eksisteret siden 1892.
Nakamura-en 中村園
2-17-14 Ryogoku, Sumida-ku, Tokyo 130-0026
Hjemmeside
Over 100 år gammel teforretning.
Uogashi Meicha 茶・銀座 うおがし銘茶
Adresse: 4-10-1 Tsukiji, Chuo-ku, Tokyo 104-0045
Hjemmeside
Teforretning med flere afdelinger i Tokyo. Hovedforretningen ligger midt i Tsukiji-fiskemarkedet.
Yamane-en 山年園
3-34-1 Sugamo, Toshima-ku, Tokyo 170-0002
Ocharaka おちゃらか
(COREDO MUROMACHI B1F) 2-2-1 Nihonbashi Muromachi, Chuo-ku, Tokyo 103-0022
Hjemmeside